Trøffeltang (Grisetangdokke)

Trøffeltang (Grisetangdokke)

(vertebrata lanosa)

E0FAED9A-6645-4312-8B81-F5E312F46E82.jpg

 

Offisielt kalt grisetangdokke,For den vokser kun på Grisetangen som en parasitt. Den  er en delikatesse som vokser i fjæra i strøm og bølge sterke kystområder i Norge.  Vi høster trøffeltang ved lavvann i perioden fra mars- slutten av april hvor fargen er dyp brunnrød og plantene er uten påvekster. Tangen renses for andre tangdokke arter og tanglus og skylles flere ganger i saltvann.

Før den blir tørket i tørkeskap på 60 grader, for så bli rensket på ny for stilker og og andre uønskede deler.

Blir pakket i 5-10 gram poser. Og vil bli langt ut for salg senere.

 

BRUKSOMRÅDER

 

Dette er en rødalge som benyttes tørket og fargen kan være nesten sort. Egner seg godt til alle typer fiskeretter, på ulike pureer, mos samt i sauser med ellers lite smak og som dryss på poteter, ris og gir en god trøffelsmak. Tørk og knus klasene. 

 

MATOPPSKRIFTER MED GRISETANGDOKKE fra «Ting med tang.no»

 

Trøffelsmør fra Ting Med Tang.

Pastinakkpure’med trøffeltang fra Ting med Tang

 

 

NÆRINGSTOFFER

 

Tang og tare vil tilføre retten vitaminer som i land plantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert og næringsverdiene øker selv i små mengder (som en teskje) Næringsverdiene avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare inneholder proteiner, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter.

30786888-808B-4488-BE92-3F3BE27B44E4.jpg

 

Det som gjør trøffeltang så spesiell, er at den, smaker som trøffel. Ikke like intenst som den hvite trøffelen fra Alba distriktet. Men den smaker mer enn svart vintertrøffel fra Perigord, og uendelig mye mer enn den rødbrune sommetrøffelen.

Onar Jøsang